Draseis

Εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”

 

Ας ταξιδέψουμε όλoι μαζί …

Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι…

Ας γίνουμε το «πλοίο»

με το οποίο θα μπορέσουν

όλα τα παιδιά να απολαύσουν,

όσο το δυνατόν περισσότερα … ΤΑΞΙΔΙΑ

 

 

Πρόσφατα είχα τη χαρά να γνωρίσω την Ελευθερία Χαλίλι, ένα άτομο που σίγουρα θα κάνει με τις πράξεις της πολλά παιδιά ευτυχισμένα…

Η Ελευθερία είναι εκπαιδευτικός και το τελευταίο χρονικό διάστημα ασχολείται με την ειδική αγωγή κάνοντας μαθήματα κατ’ οίκον, σε παιδιά με αυξημένες ανάγκες. Με αφορμή κάποια πρόσφατα γεγονότα στη ζωή μιας μαθήτριάς της ήρθε αντιμέτωπη με μια πολύ σκληρή πλευρά της ζωής. Ο λόγος σε εκείνη…

“Η κόρη μιας φίλης μου και μαθήτριά μου έπρεπε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς διαγνώστηκε με μια μορφή καρκίνου. Εκείνες οι μέρες ήταν από τις πιο δύσκολες της ζωής μου, όμως αυτή η μικρή ηρωίδα με το χαμόγελό της και τη θετικότητα της με έκανε να καταλάβω ότι όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση, οφείλουμε να μην παραιτηθούμε.

Στη διάρκεια του αγώνα της προσωπικής μου ηρωίδας, παρατηρούσα τα πάντα σε σχέση με την μικρή μου. Με το πέρασμα του χρόνου κάποιες φράσεις της μικρής μου, όπως: «Κυρία, το μάθημα δεν είναι το ίδιο, όπως το κάναμε», «Δεν χρησιμοποιούν τα παιχνίδια που χρησιμοποιείτε εσείς» κ.τ.λ., μου κέντρισαν πολύ την περιέργεια.

Αυτές οι φράσεις ήταν το έναυσμα γι’ αυτό το εγχείρημα. Έτσι, θέλησα να βρω έναν τρόπο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αγία Σοφίας να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους, καθώς και να μπορούν να ταξιδεύουν στους υπέροχους κόσμους των βιβλίων. Η δράση μου είναι εθελοντική, ονομάζεται «Κάθε βιβλίο, ένα ταξίδι» και έχει στόχο να εμπλουτίσει την παιδική βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου παίδων Αγίας Σοφίας. Προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με τη διεύθυνση του Νοσοκομείου για ανάγκη σε εξωσχολικά βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, στα οποία οι «μικροί ήρωες» έχουν πολύ δύσκολα και ενίοτε καθόλου πρόσβαση εξαιτίας των θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

Αρχικά, ήρθα σε επικοινωνία με το κύριο Φώτη Παπαναστασίου, ώστε να με βοηθήσει να στείλουμε τα βιβλία του, «Μαθησιακές Ευκολίες», «ΔΕΠΥράζει» και «Dyslexia box». Πράγματι, λοιπόν, με βοήθησε και τα στείλαμε. Η προθυμία αυτή του διακεκριμένου ειδικού παιδαγωγού ήταν που με έκανε να θέλω να μετατρέψω αυτήν την ατομική προσπάθεια σε συλλογική. Σε αυτό συνέβαλε και η αποδοχή που βρήκα από τις κυρίες Δήμητρα Δημοπούλου και Θεοδώρα Γαλάνη, οι οποίες αγκάλιασαν και πίστεψαν το σκοπό μου από την πρώτη στιγμή.

Έπειτα από πολλές συζητήσεις με τη διεύθυνση του Νοσοκομείου συνειδητοποίησα το εύρος της αναγκαιότητας του εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης του. Έτσι, επικοινώνησα με την κυρία Δήμητρα Δημοπούλου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» στην Καλαμάτα, ώστε να διοργανώσουμε μια καθολική δράση των βιβλιοπωλείων της πόλης μας με απώτερο σκοπό τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων βιβλίων είναι εφικτό, προκειμένου να αποσταλούν στο Νοσοκομείο.

Με την κα Δημοπούλου προσπαθήσαμε πολύ να βρούμε με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτός ο εμπλουτισμός. Καταλήξαμε, λοιπόν, ότι ο καλύτερος τρόπος τα φετινά Χριστούγεννα είναι μέσα από τη δράση «Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι»  να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να προσφέρουν βιβλία αμεταχείριστα (για λόγους υγιεινής και ασφάλειας) στα παιδιά του Νοσοκομείου.  Η κυρία Θεοδώρα Γαλάνη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας, καθώς με έχει στηρίξει κι έχει βοηθήσει να έρθω σε επικοινωνία με όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλιοπωλεία.

Σε αυτό το ταξίδι συνοδοιπόροι μας είναι τα εξής βιβλιοπωλεία της πόλης μας, της Καλαμάτας, «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ», «Λυμπερόπουλος», «Bookstore», «Μακρής 1928», «Bookmark». Τα βιβλία θα συλλέγονται έως τις 15/1/2021!

Αυτά τα Χριστούγεννα, αυτά τα αλλιώτικα Χριστούγεννα, ας κάνουμε ένα διαφορετικό δώρο από τα άλλα και ας γίνουμε σύμμαχος ενός παιδιού στη μάχη που καλείται να δώσει! Ας δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη τόσο μεγάλη που τα παιδιά που νοσηλεύονται θα ξεχνούν για λίγο το πρόβλημα υγείας τους μέσα σε αυτή. Θα νιώθουν όμορφα και θα περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Βοηθήστε μας να τα καταφέρουμε!”

One thought on “Εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”

  1. Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *